Projekt – att sy en vindstrut.

Total kostnad: 192:-

Tidsåtgång: ca 5h

1. Material inhandlat i Sumpan på Järnvägsgatan. Jag frågade efter ”paraplytyg”. ”Jag ska sy en vindstrut”, sa jag. Tjejerna log, höll huvudet stilla och visste inte var dom skulle titta. Rött fanns inte så det fick bli ilsken Kawasakigrön-ish och ocean beryllium eggshell white.

2. Efter noga räknande på längd och öppnings- resp. slutdiameter kom jag fram till att ytterradien skulle vara 2451mm. Jag la alla grejer på köksgolvet och drog ett långt snöre till elementet för att få en jämn kurvatur på min första bit.

3. Längden på respektive färgsektion var 280mm+10+10 för sömmarna. Följaktligen kortade jag ner snöret med motsvarande längd. Bytte färg, chansade och hoppades på det bästa.

4. Dubbelsöm i varje skarv plus zigzag i ändarna för att förhindra fnas-effekt. Tur att man var vaken på syslöjden emellanåt. (Här visas en av mina bättre sektioner.)

5. Alla bitar urklippta. Tejpade ihop dom när jag skulle sy ihop dom för att dom inte skulle åka isär för mycket. Notera hur radien minskar för var sektion.

6. Renklippning av den dubbelvikta struten. Innan jag sydde ihop den på långsidan skapade jag en ”tunnel” att trä något runt som kunde sörja för en god rund öppning. Fick en bit tryckluftslang + en försiktig klapp på ryggen från jobbet med himlande ögon som bonus.

7. Resultatet. Moblkameran kämpar med selftimer. Jag orkade inte ta om bilden då jag var för trött. Struten blev klar vid midnatt.igår.

Beräkning av radie för egen strut tillverkning.

1. Bestäm öppningens diameter (i mitt fall ø350mm)

2. Bestäm slutets diameter (i mitt fall ø200mm)

3. Bestäm längden på strutetn (i mitt fall ø1400mm)

200/350=0,57 – Det betyder att strutens totalalängd motsvarar 57% av radien. Dela strutlängd med 0,57=2456mm. Radien minskar med längden på varje färgsektions längd. Pennan i snöret är liiite Hedenhös men funkar helt ok för detta ändamål.

Lycka till!

/Larre