Woo-paah!

Det såg dystert ut ett tag där…vår lilla snyggtripp till Medeltidsveckan på Gotland! Vädret var baj och prognosen var också baj. Men efter någon dag så ändrades allt! Det blev ju fasen toppenväder!

Två fina flyg blev det. Försökte först vid Tofta efter att ha konsulterat Tor och hans Ölandserfarenheter. Det var rejäl hårdvindsbalansering där. Och sedan när det dojade av lite så vred sig vinden åt fel håll. Det blev rotorer och så blev det frånlandsvind. Rätt obra när man är vid öppet vatten. Så då lade jag ner det försöket.

Så första flyget blev på Förå. Vi stannade till på råcoola Kutens bensin och käkade asgoda crêpes! Min fotonördkompis ville fota en massa rostiga bilar som står överallt där. När vi skulle pysa därifrån upptäckte undertecknad flygnörd att parkeringsplätten var kalas för en paramotorstart! Så vafasen. In igen och fråga om jag fick starta och visst gick väl det. De hade sett lite utarbetade och trötta när vi beställde käk tidigare men med paramotoriet så blev de pigga, glada och nyfikna! Lovade att fota lite åt dem och de första fyra bilderna är på Kutens.

Starten gick klockrent vajjert rakt ut mot vattnet. Tjofadderittan! Jag nådde ~75 meters höjd ungefär när jag nådde stranden så dramatisk var det inte….men läckert! Brände av en bombmatta med bilder på Kutens och flög sedan norrut mot megaschyssta sandstranden Sudersand och campingen där våra tält stod. Drog en reva längs stranden och tog sedan sikte mot raukområdena. Vågade mig dock inte till Gamle Hamns raukområde eller Lauterhorn utifall det skulle blåsa upp…för då skulle jag blåsa av ön! :-O Men till Langhammars vågade jag mig! Snurrade runt lite där och lekte lite kring en cabriolet där två nyfikna åskådare satt och vinkade eller hötte med näven. Ja, tror nog bestämt att det var det tidigare. 🙂

Sedan flög jag söderöver mot bilfärjan där jag fick till en rätt hygglig bild på färjan när den kommer från Fårösund. Sedan blev det norröver igen och till campingen…för nu var det dags att landa om vi skulle hinna få någon mat i oss! Gjorde en lågsniff över en liten plätt nära stranden som såg sandfri och platt ut drog om landade mitt på plätten! Jag tror minsann jag blivit lite bättre på att pricklanda! 🙂

Middagen sket sig, haha. Vi hade siktat in oss på en vedugnspizzeria men några as hade ju abbonerat hela rasket. Och fanns det något annat öppet? Näääääj! Till slut rultade vi över med färjan till Fårösund där vi hittade en Statoilmack som hade öppet några minuter till. Weee! Köpte lite bröd, köttbullar och dricka. Vi hann faktiskt över igen med näst sista färjan! Tjoho! Glada över att hittat mat överhuvudtaget slaskade vi i oss det glada i hågen på campingen…

Andra flyget blev på Tofta strand. Hittade en liten liten glugg där det gick att starta vid frånlandsvind från några ynka få vinklar. Tur som fasen att det var just dessa vinklar som det blåste i just nu då! Fullpackad och fulltankad (>45kg) kom jag iväg på tredje försöket i nästan nollvind och liten uppförsbacke.

Flög runt kusten och in moit land. Fick en schysst bild på en flitig bonde som körde höbalar.

Det enda jag grämer mig om…är att jag inte packade med flygradion…! Gah! Jag såg nämligen i NOTAM att Visbytornet stängde 18:30 just den dagen och tornet sa att det var okej att flyga in över Visby om jag hade radio! AaAAaAaaa…!! Så tyyyyypiskt! Here me now – packa aldrig för lite!!! Nåja, får sikta in mig på ett Visbyflög snart igen. Care to join?

Och japp, under Medeltidsveckan hade vi även på oss medeltidskläder, kollade in marknader, eldshower och allt möjligt! 🙂 Väl värt ett besök.