Denna gång var intresset att åka till Mondial Paramoteur – världens största paramotorträff – större än sist! Sist var vi 3 stycken från Sverige. Klent antal jämfört med Belgiens 150! Men, så uppdagades det ju att träffen skulle inträffa under svensk midsommar! Herregud, nu visslade brödkavlarna i luften hemma och hemfriden kunde förmodligen bara räddas med att stanna hemma…

Så en efter en droppade av. Såg trist ut ett tag, vi var 3 pers kvar till slut. Men så hux flux blev vi ändå 6 personer från klubben. Dessutom träffade vi på andra (Henric Högren plus fru, Paul Thuresson och någon till svensk jag inte kommer ihåg namnet på) svenskar. Härligt!!! Matematiken säger 10 personer, och det är ju en mycket fin ökning sedan förra träffen! Yeaaii!

Vi bilade ner i två bilar. Lasses buss som var fullproppad med flygprylar samt Thomas nya bil som behövdes luftas på autobahn. Bussen framförde en någorlunda stabil fart på 110 km/h…så avverkningen av de 176 milen med tankning av bil och folk samt tömning och förarbyten gick på 24 timmar. Phew! Maffig körning.

Första dagen började vi med att sätta ihop hangar(tältet) och att göra våra flygmaskiner redo…samt börja kika runt på området med alla utställare. På eftermiddagen kom Thomas och Marie. Med sig i bagaget hade de en massa god svensk midsommarmat! Wo-hoo! En massa sill, potatis, gräddfil, bröd, västerbottenost…som också ackompanjerades av en massa grillmat och drickor senare på kvällen. En del fina snapsvisor blev det också. Härligt och STORT TACK till Thomas och Marie som fixade det så fint!!!

Första flyget var lite småstökig för mig. Två gånger kom inte vingen upp riktigt som önskat så jag avbröt…men tredje gången blev det så fint så. Men väl i luften blev jag varse om att motorn inte alls ville vara på hugget. Sur och grinig var den och gick väääldigt orent. Grr, ny motor och allt. Turen blev väl max en halvtimme om ens det. Dagen efter tog jag en tur förbi Fresh Breeze som har en ohyggligt bra servicekänsla…vilket jag märkt av vid tidigare mailsupport. En av deras mekaniker som var en riktig skojig sprall-johan hjälpte inte bara mig utan andra att skruva och fixa med motorerna. Fick lite förgasardelar gratis… Det visade sig att min förknasare var inställd på typ arktisk kyla med en massa bränsledreggel som följd. Men med lite nya delar så kunde vi göra den sommarvänlig också. Och voilá! Nästa flyg (det stora rekordförsöksflyget) på över 2 timmar visade att motorn inte bara gick kalasfint, utan den drog betydligt mindre soppa och slutade helt med att dreggla ner sig i oljesöl. Fresh Breeze är bra och jag är helnöjd…sånär som deras burar då. De envisas att köra med aluminium som jag inte alls tycker passar som burmaterial…

Rekordförsöksflyget blev mitt bästa flyg någonsin! Nerpetat till andraplats blev Gotlandsflyget på Fårö bland raukar och hav… Flög man bort en bit så öppnades sig otroligt vackra, kuperade landskap! Det var mycket åker som färgade landskapet gult. Vegetationen var enstaka lulliga lövträd som såg ut gröna bomullstussar. Det gick ömsom upp och ömsom ner…byar och ringlande flod. Vi stötte på en del aktiviteter på vägen. Luftballong, svävare (vilka är olagliga i Sverige tyvärr) och mer som jag inte kommer ihåg.

Rekordförsöket blev tyvärr inte mer än just ett försök. 250 piloter uppe i luften samtidigt, mot 2008 då det blev smått sjuka 327 stycken. Lite märkligt då det var fler (700!!) piloter anmälda i år. Men samtidigt nästan lite skönt, risken för olyckor blir påtagligt större med en paramotorgetingsvärm i luften. 2008 såg jag två krocka i luften som och som trasslade ihop sig. En fick ut en nödis och förhoppningsvis slutade den historien under omständigheterna väl. Det är otroligt viktigt att bete sig korrekt under in- och utflygning från ett fält. Följ de rutter och/eller instruktioner som ges – lek och stoja inte! Och låt för bövelen ögonradarn svepa din omgivning hela tiden – någon annan kanske inte ser dig! Både min landning denna gång och 2008 så fick jag väja…

Nå! Nu är det dags för lite bilder! Film kommer också när jag klippt ihop något intressant!